[newsletter]

Conflictstijlen

25 maart 2014 by

Conflictstijlen

Wel eens bij stil gestaan op welke manier we persoonlijk met conflicten omgaan? Ik vond het zelf wel confronterend om dit bij mezelf te herkennen. Hieruit ontstaat ook inzicht in terugkerende conflictpatronen met anderen. Daar komen immers de conflictstijlen van de ander en van mij samen.

Het Thomas & Kilmann model

Het meest bekende model voor conflictstijlen is dat van Thomas & Kilmann. Dit model gaat ervan uit dat een conflict altijd draait om tegenstrijdige belangen. In de omgang met belangen zijn twee aspecten van belang:

  1. Assertiviteit, in welke mate streef je ernaar om je eigen doelen en belangen te bereiken;
  2. Coöperativiteit, het verlangen om de relatie goed te houden en dus rekening te houden met de doelen en belangen van de ander.

Zet beide eigenschappen op twee assen en je krijgt het Thomas Kilmann model met vijf conflictstijlen:

Conflictstijlen

  • Doordrukken – “Alles op mijn manier”, vaak erg doelgericht.
  • Vermijden – “Ik denk er morgen wel over na”, maar door zijn afstand een goede objectieve blik.
  • Samenwerken – “Twee weten meer dan één”, met een mooie balans tussen eigen en andermans belang.
  • Toegeven – “Ik doe het graag voor jou” en een goede gesprekspartner met oog voor andermans belangen.
  • Compromis sluiten – “Dealmaker” en berekende onderhandelaar waardoor ieder maar een beetje krijgt wat hij wil.

De online test

Doe de online test (http://www.btsg.nl/quiz/toets_conflicthantering.htm) om erachter te komen wat je eigen persoonlijke voorkeursstijl is.

Toen ik dit zelf enkele jaren geleden voor het eerst deed, was mijn voorkeur “vermijden”. Een paar dagen geleden heb ik de test opnieuw gedaan met een gedeelde eerste plaats voor “compromis sluiten” en “samenwerking”. Deze verandering wijs ik toe aan een persoonlijke bewustwording van een terugkerend conflictpatroon in de relatiesfeer (waarover meer in een volgend artikel over conflictpatronen).

Conclusie

Tijdens mediations herken ik nu sneller de conflictstijlen en ben daardoor beter in staat om partijen van standpunten naar achterliggende belangen te laten bewegen. Als de belangen eenmaal helder zijn, dan is de basis gelegd voor een win-win resultaat.