Wat is mediation?
Mediation of bemiddeling houdt in dat de deelnemers aan de mediation zelf het conflict oplossen door onderhandelingen, onder leiding van een onafhankelijke mediator. Hierbij draait het om de werkelijke belangen.
Tijdens de mediation werkt en denkt u dus zelf actief mee en bepaalt u zelf de oplossing. Hierdoor is de oplossing vaak beter dan een opgelegde oplossing van bijvoorbeeld een rechter. De mediator kiest geen partij, maar blijft onafhankelijk en neutraal.
Er gelden twee belangrijke uitgangspunten bij mediation:
- Vertrouwelijkheid en geheimhouding
In een conflict vertrouwt men elkaar meestal niet meer. Tijdens de mediation wordt er ook gewerkt aan het herstellen van het vertrouwen. Daarom valt alles wat tijdens de mediation gesprekken besproken wordt onder de geheimhoudingsplicht. Dit geldt ook voor de gespreksverslagen, overeenkomsten en zelfs voor de uitkomst van de mediation. Deze geheimhoudingsplicht geldt ook voor de mediator. - Vrijwilligheid
Een mediation kan alleen starten als beide partijen aan mediation willen meedoen. Ook als de andere partij mediation voorstelt, bent u niet verplicht om deel te nemen. Kiezen voor mediation betekent actief meewerken vanuit de wens om samen een oplossing voor het probleem te vinden.