[newsletter]

Rechtzaak of toch liever Mediation?

20 oktober 2014 by

Het is vrijdag laat in de middag en er staat een eerste Mediation sessie gepland. Een verwijzing van de Rechtbank. Er is alleen bekend dat het een ex-echtpaar betreft, dat al zeven jaar met behulp van advocaten aan het strijden is om herziening van de partneralimentatie.

Eén voor één voor komen ze binnen. Ze hebben elkaar al zeven jaar niet gesproken en de spanning is voelbaar. Het gesprek komt moeizaam op gang en de verwijten en beschuldigingen gaan over en weer. Ik laat het maar even gaan. Elkaar 7 jaar niet spreken, vraagt om ruimte om de emoties even te laten gaan. Gaande het gesprek en na enige tijd kan, door het stellen van gerichte vragen, wat meer structuur in de communicatie worden verkregen.

Het gesprek eindigt die dag met ‘huiswerk’, nadenken over een mogelijk oplossing voor de partneralimentatie en over de toekomstige communicatie met elkaar. Er zijn immers nog kinderen in het spel. Zwijgend vertrekken de beide partijen apart van elkaar.

Het tweede gesprek
Het tweede gesprek, een week later, is duidelijk in een andere sfeer. Weliswaar met een beetje ‘aandrang’, ontstaat de communicatie tussen beiden onderling. Af en toe verwijtend, maar steeds meer begripvol en de situatie accepterend. De onderhandeling begint vorm te krijgen en algauw is daar het eerste voorstel. Om te zorgen dat beide partijen de tijd nemen om zorgvuldig over de gedane voorstellen na te denken, wordt deze sessie wederom beëindigd met huiswerk. De vraag is om nog eens goed na te denken of het gedane voorstel voor beide partijen acceptabel is.

Tot slot
De derde sessie is een korte. Beide partijen zijn tevreden met de onderhandelingen en het eindresultaat. Dit wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, die beide partijen voor akkoord tekenen. Case Closed. De beide ex-en vertrekken tegelijkertijd. Als ikzelf een kwartiertje later vertrek, zie ik beide nog op vrolijke wijze napraten en elkaar een handgevend vertrekken.

Zeven jaren strijd met advocaten heeft niet tot resultaat geleid. Deze casus laat goed zien, dat je met een beperkt aantal Mediation sessies tot een goed resultaat kan komen.